Wat hoort er thuis in een video briefing?

Videoproductie uitbesteden? Zonder heldere briefing, krijg je geen realistische begroting en geen helder concept terug, of duurt het heel lang voor jullie het eens zijn over een concept. Wil je dat het van het begin af aan als een geoliede machine loopt, stel jezelf de volgende vragen voordat je een opdracht over de heg gooit.

1. Waarom wil je video inzetten?

Sta er eens ècht bij stil waarom je nou eigenlijk met video aan de slag wil gaan? Waarbij denk je dat video je gaat helpen? Welk probleem moet(en) de video(s) oplossen? En welke doelen stel je voor je video? Wil je bijvoorbeeld meer traffic naar de website, algemene naamsbekendheid, de lancering van een product of dienst bekend maken, of wil je meer conversie bereiken. Wees zo specifiek mogelijk en formuleer je doelen SMART.

2. Wat zijn de kernwaarden van het bedrijf?

Heel belangrijk als je een videoproductie uitbesteed, dat je degene aan wie je de opdracht uitbesteed zoveel mogelijk toegespeelt over je bedrijf. Dus niet alleen de huisstijl, maar vooral ook wat jou uniek maakt tov van bijvoorbeeld je concurrenten. Waarom bestaan jullie? Alleen als je een scherpe positionering, missie visie en strategie hebt, kun je een boodschap duidelijk uitdragen. Als je al een langere relatie met en bedrijf hebt, is deze natuurlijk al check. Zo niet.. Vraag je af wat je bijvoorbeeld een nieuwe medewerker op zijn/ haar eerste dag zou vertellen over je bedrijf.

3. Wie wil je bereiken?

Onmisbaar in het productieproces en in het schrijven van een brief is het bepalen van een doelgroep. Als de doelgroep niet duidelijk is, dan kun je ook geen video maken die de kijker aanspreekt. Wees ook hier weer zo specifiek mogelijk. Beschrijf kenmerken zoals locatie, leeftijd en beroep. Kun je ook iets bedenken over hun karakter en overtuigingen, helemaal mooi meegenomen? Waarom passen ze zo goed bij jouw merk of dienst en welk gevoel moeten ze overhouden na het kijken van de video?

4. Welke boodschap wil je overbrengen?

Na bovenstaande zaken te hebben bepaald is het goed om uit te kristalliseren wat precies de boodschap van de video moet zijn. Er zullen vast meerdere zaken zijn die je heel graag over wil brengen aan je doelgroep, maar wat is op dìt moment nou het aller belangrijkste. Een video werkt het beste als er niet meer dan één heldere boodschap in verwerkt zit, teveel informatie en de kern verdwijnt.

5. Op welk platform komt de video terecht?

Waar je doelgroep surft, is waar je je video moet verspreiden. Hier aan denken is in de ontwikkelingsfase al heel belangrijk, elk platform vraagt om een speciaal video format.

6. Deadline & Planning?

Veel bedrijven vinden het budget een lastig onderwerp om over te praten. Maar het is voor een productiepartij heel fijn om te weten met welke riemen zij kunnen roeien. Als je een bepaald budget afspreekt, kun je ook een bepaalde kwaliteit verwachten en hier afspraken over maken. Bespreek ook een deadline, een professionele productiepartij zal een volledige projectplanning met je opstellen, het aantal feedback rondes bespreken en wanneer het eindproduct klaar is. Er kunnen altijd dingen on the go veranderen, maar zorg dat je blijft communiceren en van te voren een richtlijn hebt.

7. Schoenmaker hou je bij je leest!

Last but not least, probeer concreet te zijn, maar laat het ontwikkelen van het daadwerkelijke concept , zoveel mogelijk over aan de productiepartij. Zij hebben vaker met het spreekwoordelijke bijltje gehakt en weten hoe een boodschap vertaald moet worden in bewegend beeld waar de doelgroep goed op reageert. Als je voorbeelden of inspiratie hebt, of al een ruw idee, stuur het vooral mee, maar creatieve ruimte is heel belangrijk. Als je niet tevreden bent over het voorstel, kun je altijd nog samen bijschaven.

Laat jouw bedrijfsvideo maken op ConTendR!

Wil jij jouw bedrijfsvideo laten maken door een professional? Daag deze dan gratis uit op ConTendR en ontvang pitches en offertes van geselecteerde videoproducenten met ervaring in jouw markt en doelgroep.